Перейти к содержимому

П’ятидесятиця

П'ятидесятиця

пятидесятница
П'ятидесятиця

Свято Святої Трійці - день зішестя Святого Духу на Апостолів

єпископ Олександр (Милеант)

День народження Церкви

Свято Святої Трійці, що називається ще П'ятидесятницею, присвячене зішестю Святого Духу на апостолів в п'ятдесятий день після Воскресіння Христова. Зішестям Святого Духа затверджується у світі християнська віра і починає своє буття Церква Христова. У свято П'ятидесятниці Церква підводить свої чада до порогу свого благодатного життя і закликає їх оновити і зміцнити в собі дари Духу Святого, отримані ними в таїнстві Хрещення. Без благодаті Божої неможливе духовне життя.

Ця таємнича сила оновлює і перетворює увесь внутрішній світ християнина. Усе саме піднесене і цінне, що тільки кожен може бажати, - подає йому Дух Святий. Ось чому свято Святої Трійці так урочисто і радісно зустрічається православними християнами.

Подія зішестя Святого Духу

Зішестя Святого Духу на апостолів в день П'ятидесятниці описане Євангелістом Лукою в початкових главах його книги "Діянь святих апостолів". Богові завгодно було зробити цю подію поворотним пунктом у світовій історії.

П'ятидесятниця - тобто п'ятдесятий день після свята Пасхи - був одним з трьох великих старозавітних свят. Це свято відмічало прийняття Синайского законодавства при пророці Мойсеєві, коли за півтори тисячі років до Різдва Христового біля підніжжя Синайскої гори єврейський народ, звільнений з Єгипту, вступив в союз з Богом. Євреї обіцялися Богові в слухняності, а Господь обіцяв їм Своє благовоління. За часом свято П'ятидесятниці співпадало із закінченням жнив і тому зустрічалося з особливою радістю.

Багато євреїв, розсіяних по різних країнах великої Римської імперії, намагалися до цього свята прибути в Єрусалим. Народившись в інших країнах, багато з них вже насилу розуміли свою рідну єврейську мову, проте намагалися дотримуватися своїх національно-релігійних звичаїв і хоч зрідка стати паломником в Єрусалим.

Зішестя Святого Духу не було несподіваною подією для апостолів. Ще за декілька століть до народження Спасителя Господь Бог почав готувати людей до дня їх духовного відродження і передбачав вустами пророків : "Ви ходитимете в заповідях Моїх і статутів Моїм дотримуватиметеся і виллю від Духу Мого на всяку плоть . Виллю води на прагнуче і потоки на висохле. і ви радісно будете почерпати воду з джерел порятунку. І дам вам серце нове і дух новий дам вам, і візьму з плоті вашої серце кам'яне і дам вам серце з плоті. Вкладу в середину вас Дух Мій і зроблю виконувати" ( Іоїль. 2: 28; Ис. 12: 3, 44: 3; Іез.).

Готуючись повернутися до Свого Небесного Батька, Господь Ісус Христос перед розп'яттям присвячує Свою прощальну бесіду з апостолами майбутньому зішестю Святого Духу. Господь пояснює учням, що Утешитель - Дух Святий - повинен незабаром прийти до них, щоб завершити справу порятунку людей.

"Я благатиму Отця, -говорить Господь апостолам, -і Він дасть вам іншого Утішника, та перебуватиме з вами повіки, -Дух Істини. Він навчить вас всьому і нагадає вам все, що Я говорив вам. Він-Дух Істини . ДухІстини, Який від Отця виходить, свідчитиме про Мене" (Иоан. 14: 16-17, 26; 15: 26).

Готуючись до прийняття Святого Духу Вознесыння Господа на Небо, учні Христові разом з Пресвятою Дівою Марією, з деякими жінками- мироносицями і іншими вірянами (близько 120-ти чоловік) на П'ятидесятницю знаходилися в Єрусалимі в так званій "Сіонській світлиці". Це було, ймовірно, в тій великій кімнаті, де незадовго до Своїх страждань Господь вчинив Таємну вечерю.

Апостоли і усі присутні чекали, коли Спаситель пошле їм "Обіцяння Отця" і вони одягнутся силою зверху, хоча вони не знали, в чому власне полягатиме пришестя Духу (Лк. 24: 49). Оскільки Господь Ісус Христос помер і Воскрес в період старозавітної Пасхи, то свято старозавітної П'ятидесятниці доводилося того рокуна 50-йдень після Його Воскресіння.

І ось, о дев'ятій годині ранку, коли народ зазвичай збирався в храм для жертвопринесення і молитви, несподівано над Сіонською світлицею почувся шум, неначе від бурхливого вітру. Шум цей наповнив будинок, де знаходилися апостоли, і одночасно над головами апостолів з'явилася безліч вогняних язиків, які стали опускатися на кожного з них. Ці язики полум’я мали незвичайну властивість: вони світили, але не палили. Але ще більш надзвичайними були ті духовні властивості, які ці таємничі язики наділяли.

Кожен, на кого цей язик спускався, відчував на собі великий прилив духовних силі, одночасно, невимовну радість і натхнення. Він починав почувати себе як би зовсім іншою людиною: умиротвореним, повним життя і гарячої любові до Бога. Ці внутрішні зміни і нові не випробуванні почуття апостоли стали виражати в радісних вигуках і в гучнім славослів'ї Бога. І тут виявилося, що вони говорили не на своїй рідній єврейській мові, а на якихось інших, невідомих їм мовах.

Так здійснилося над апостолами хрещення Духом Святим і вогнем, як було передбачено пророком Іоанном Хрестителем (Мт. 3: 11). Між тим, шум, що нагадує бурхливий вітер, притягнув багато людей до апостольського будинку. Побачивши народ, що стікається з усіх боків, з молитвами хвали і прославлення Бога на вустах апостоли вийшли на покрівлю будинку.

Чуючи цей потік радісних молитов, ті, хто зібралися біля їх будинку були уражені не зрозумілим для них явищем: учні Христові за походженням переважно галілеяни, люди зовні неосвічені, від яких і чекати не можна було знання іншої мови, окрім їх рідної, раптом почали говорити на різних іноземних мовах, так що, як ні різноманітний був натовп людей, що прибули в Єрусалим з різних країн, кожен чує свію рідну мову.

Але нашлися серед натовпу і циніки, які не посоромилися сміятися над натхненними проповідниками, кажучи, що апостоли, мовляв, вже так рано встигли напитися вина.

На справді, сила Духу Святого виявилася тоді, окрім інших внутрішніх благодатних змін, ще і в зовнішньому дарі немов би саме для того, щоб апостоли могли успішніше поширювати Євангеліє серед різних народів, не маючи потреби у вивченні іноземних мов.

Побачивши подив людей, апостол Петро виступив вперед і вимовив свою першу проповідь, в якій пояснив присутнім, що в дивовижному зішесті Святого Духу виконалося древнє пророцтво Іоїля, який говорив від імені Бога : "І буде в останні дні, говорить Господь, виллю від Духу Мого на всяку плоть. І будуть пророкувати сини ваші і дочки ваші; і юнаки ваші бачитимуть видіння, і старці ваші будуть сновидіннями врозумлятися . І на рабів Моїх і на рабинь Моїх в ті дні виллю від Духу Мого; і покажуть чудеса на небі вгорі і на землі внизу" (Іоїль. 2: 28-32). Апостол пояснив, що саме в такому зішесті СвятогоДуху повинна була здійснитися справа порятунку людей. Щоб удостоїти людей благодаті СвятогоДуху, потерпів хресну смерть і воскрес з мертвих Месія, що прийшов, -Господь Ісус Христос.

Коротка і проста була ця проповідь, але оскільки вустами Петра говорив Дух Святий, то ці слова проникли в серця тих, що слухали. Багато хто з них розчулився серцем і запитав його: "Що ж нам потрібно робити"? - "Покайтеся, - відповідав їм апостол Петро, - і та хрестіться кожен з вас в ім'я Ісуса Христа". І ви не лише будете пробаченними, але і самі отримаєте благодать Святого Духу.

Багато, що повірили в Христа по слову апостола Петра, тут же всенародно покаялися у своїх гріхах, хрестилися, і до вечора цього дня Церква Христова з числа 120 виросла до 3000 чоловік. Такою дивовижною подією почалося існування Церкви Христової - цього благодатного суспільства вірян, в якому усі покликані рятувати свої душі. Господь обіцяв, що Церква перебуватиме непереможними воротами пекла до самого кінця існування світу!

Слід думати, що не випадково співпали того дня дві знаменні події - зішестя Святого Духу і єврейська П'ятидесятниця. Старозавітна П'ятидесятниця відмічала позбавлення євреїв з єгипетського рабства і початок вільного життя в союзі з Богом. Зішестя Святого Духу на вірянах в Ісуса Христа здійснювало звільнення вірян від влади диявола і було початком нового, благодатного союзу з Богом в Його духовному Царстві.

Так свято П'ятидесятниці встановлено в день, коли старозавітна теократія, що почалася від Сінаю і довго управляла суспільством через суворий письмовий закон, замінилася новозаветньою, в якій віруючими людьми керує Сам Бог, у дусі свободи і любові (Рим. 8 гл.).

Глибоко переживши події наруги, смерті і Воскресіння Господня, святі апостоли до часу П'ятидесятниці духовно змужніли, багато що відчули і дозріли для прийняття дарів Святого Духу. Тоді і зглянулася на них повнота благодаті Божої, і вони перші скуштували духовні плоди рятівного подвигу Боголюдини.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.

*

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.