Перейти к содержимому

Благовіщення Пресвятій Богородиці

Благовіщення Пресвятій Богородиці

7 квітня

blagoveshhenie

Назва свята вказує на якусь особливу, нечувану раніше "радісну звістку", що прозвучала одного разу у світовій історії. Цим і пояснюється відсутність у свята підзаголовка (особливо в повсякденній мові), що уточнює сенс : вимовляючи одно лише слово "Благовіщення", ми не боїмося бути невірно зрозумілими, бо "радісних вістей" було багато, але Благовіщення сталося лише одного разу. Таким чином, назва свята "Благовіщення Пресвятій Богородиці" буквально означає: "Радісна звістка [повідомлена] Пресвятій Богородиці".

 

Яка ж радісна звістка складає суть свята? Хто був вісником?

 

З Євангелія від Луки (бо тільки він описує цю подію) ми дізнаємося, що дещо більше двох тисяч років тому в маленькому палестинському містечку Назареті здійснилася подія, що перевершує наше розуміння, - природа Бога з'єдналася з природою людини. Тут жила скромна піддана римського імператора Августа, юна Марія, на той час сирота.

 

Вона походила з династії царя Давида, до якої належав і Йосип, хранитель дівування Марії, літній вдівець, якому Вона була обручена у виконання традиції, доброчесній жінці, що забороняла, залишатися самотньою. Йосип був бідний, зрозуміло, не афішував своє походження (це було смертельно небезпечно!) і вів життя простого ремісника.

 

Можна уявити почуття юної Діви, Якій, під час відсутності Йосипа, раптом зримо з'явився небесний вісник, ангел Гавриїл.

 

"Ангел, увійшовши до Неї, сказав:

 

"Радій, Благодатна! З Тобою Господь"!

 

Але Вона сильно зніяковіла від його слів і стала роздумувати, що ж означає таке вітання. І сказав Їй ангел:

 

"Не страшися, Маріам

 

бо Ти набула милості у Бога:

 

і ось, Ти зачнеш і народиш Сина

 

і наречеш Йому ім'я: Ісус.

 

І буде Він великий

 

і назвуть Його Сином Всевишнього".

 

І сказала Маріам ангелові:

 

"Як же буде це, якщо Я не знаю чоловіка"?

 

І ангел сказав Їй у відповідь:

 

"Дух Святий зійде на Тебе

 

і Сила Горішнього осяє Тебе

 

тому Дитя Твоє буде святе

 

і наречеться: Син Божий".

 

Тоді Маріам сказала:

 

"Перед тобою раба Господня; нехай буде зі Мною, як ти сказав".

 

І віддалився від Неї ангел" (Лука 1: 28-32, 34-35, 38).

 

Про звершене в цю мить таїнство важко говорити: будь-які слова здаються невибачною зухвалістю. Тут пристало тільки благоговійне споглядання таємниці : "удобее молчание" (личить мовчання), як співається в одному з богородичних гімнів.

 

Постараємося лише зрозуміти: те, що займає декілька рядків євангельського оповідання, готувалося усією історією старозавітного людства, і в діалозі ангела і Діви Марії ця історія набула свого сенсу і довгожданого завершення. Старий завіт (що означає буквально "древній союз", "старий договір") Бога з людиною, що мав, характер підготовчий і тимчасовий, відтепер змінюється новим союзом з усім людством і на усі часи.

 

Одними лише своїми силами людина не могла здолати якнайглибшу прірву, що розверзлася між ним і Богом, бо страшний удар, що струснув її в незапам'ятні часи ("гріхопадіння прародителів"), розколов її від верху до низу: від вищої свідомості до тілесної природи. Людина перестала належати Своєму Творцеві, а значить - і своєму розумному "я". Знадобилася зустріч і реальне з'єднання Божественної і людської природи через Боговвтілення. Тільки так могла бути повернена в первозданну гідність цілісна природа людини.

 

І в особі Марії людство досягло вищої точки свого духовно-морального розвитку і очищення на шляхах відновлення Союзу з Богом.

 

Непоміченим було явління Діві Марії вісника Небес, ніхто не чув розмови, що сталася між ними. Анітрохи не змінилося видиме життя ні в самому Назареті, ні тим більше в гордовитому Римі після зникнення ангела. Але як здивувалися б жителі величезної багатомовної Імперії, якби дізналися, що саме в цій непримітній події знайшла своє виправдання і завершення уся історія людства від Адама і що їх нащадки стануть відлічувати Нову еру від Дня Народження хлопчика, якого оточення зневажливо називало "сином тесляра"!

 

"Сьогодні - початок нашого порятунку."., - співається за богослужінням свята Благовіщення. Продовженням його стане життя Боголюдини Ісуса Христа - "Другого Адама", а завершенням - Таємна вечеря, голгофа, вигук "Здійснилося"!, сходження в Пекло, Триденне Воскресіння, Вознесіння і сидіння "одесную Отця".

 

Древній народний звичай в день Благовіщення випускати з кліток на волю полонених птахів мелодично зафіксований в прекрасних віршах А. Пушкіна і Ф. Туманського.

 

Література: Рубан Ю. Благовіщення Пресвятій Богородиці. Л.: "Хронографія", 1991; Православна енциклопедія. М., 2002. Том V, с. 254-268 (приведена детальна бібліографія).

 

Юрій Рубан

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.

*

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.